- 17 kwietnia 2020
- Możliwość komentowania VI Tydzień 20-04 do 24-04 została wyłączona
VI Tydzień 20-04 do 24-04
Przedmiot: chemia Klasa: 8
Kolejne lekcje chemii w okresie od 15 kwietnia do 24 kwietnia obejmują 3 godziny lekcyjne. Będzie to zakończenie działu: „Pochodne węglowodorów” oraz jeden temat z nowego działu. Pojawia się zakończenie działu, w związku z tym będzie praca końcowa na ocenę. Zapisz w zeszycie podane tematy lekcji i postępuj zgodnie ze wskazówkami pod tematem.
21.04.2020r. Temat: Sprawdzenie wiadomości z działu „Pochodne węglowodorów”
W ramach pracy sprawdzającej na ocenę proszę o rozwiązanie 14 podanych poniżej zadań zamkniętych i przesłanie samych rozwiązań w formie emaila (np. 1a, 2 dobrze, metanowym, 3PF, 4c, itd.) do 24. 04.2020r.
- Zaznacz poprawne dokończenie zdania: Estry są to:
- produkty reakcji estryfikacji.
- związki chemiczne zbudowane z dużej liczby fragmentów aminokwasowych.
- sole wyższych kwasów karboksylowych.
- związki organiczne, które są pochodnymi kwasów i alkoholi.
- Podaj poprawne wyrażenia, tak aby powstały zdania prawdziwe.
Etanol to związek chemiczny o wzorze C2H5OH / CH3OH w warunkach normalnych jest substancją stałą / cieczą, która dobrze / słabo rozpuszcza się w wodzie. Towarzyszy temu zmniejszenie objętości cieczy, które nazywamy kontrakcją / katalizą. Etanol ulega reakcji spalania całkowitego / niecałkowitego zgodnie z równaniem C2H5OH + O2 → 2 C + 3 H2O. Reaguje z kwasem metanowym/ etanowym, tworząc ester zawierający w swojej cząsteczce 3 atomy węgla.
- Poniżej przedstawiono wzór półstrukturalny estru gruszkowego − związku chemicznego o nietypowej budowie cząsteczki, który nadaje gruszkom charakterystyczny zapach. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F – jeśli jest fałszywe.
1. | Ester gruszkowy można otrzymać w reakcji kwasu karboksylowego z etanolem. | P | F |
2. | Ester gruszkowy nie odbarwia wody bromowej. | P | F |
- Zaznacz wzór odczynnika, za którego pomocą można odróżnić kwas oleinowy od kwasu stearynowego.
A.HNO3(aq) | B.Ca(OH)2 | C.H2SO4(aq) | D.Br2(aq) |
- Dopasuj wzory sumaryczne związków do nazw:
- CH3COONa kwas palmitynowy
- HCOOH Kwas mrówkowy
- C3H7OH Alkohol propylowy
- C15H31COOH butanol
- C17H33COOH kwas oleinowy
- C4H9OH Octan sodu
- Zaznacz wzór sumaryczny kwasu karboksylowego, który nie rozpuszcza się w wodzie.
A.C17H35COOH | B.C3H7COOH | C.CH3COOH | D.C8H17COOH |
- Oblicz, ile gramów wody znajduje się w 250 g octu o stężeniu 6%.
- 15g b) 150g c) 6g d)60g
- Wskaż wzór sumaryczny kwasu karboksylowego, wiedząc, że jego masa cząsteczkowa wynosi 46 u.
A.C17H35COOH | B.C3H7COOH | C.CH3COOH | D.HCOOH |
- Octan amylu to ester, który jest w wydzielinie pszczoły, która powstaje podczas żądlenia i prowokuje inne pszczoły do ataku. Do czego stosowany może być ten ester?
- Produkcja kosmetyków, zmywaczy do paznokci
- Usuwanie rdzy
- Barwnik spożywczy
- Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
- Kwas siarkowy (VI) odgrywa ważną rolę w procesie estryfikacji. Jaką?
- Jest substratem
- Jest produktem
- Jest katalizatorem
- Jest izomerem.
- Cząsteczki aminokwasów zbudowane są z atomów pierwiastków:
- Węgla, wodoru i tlenu;
- Węgla, wapnia i tlenu;
- Węgla, wodoru i tlenu, azotu;
- Węgla, wodoru i tlenu, żelaza
- Sole wyższych kwasów karboksylowych to:
- Estry
- Mydła
- Peptydy
- Aminokwasy
- Charakterystyczną grupą funkcyjną w kwasach karboksylowych jest grupa:
- Hydroksylowa
- Karboksylowa
- Estrowa
- Aminowa
- Określ prawdziwość zdań:
- Oranż metylowy barwi się na żółto w roztworze kwasu mrówkowego
- Mieszaniu się alkoholu etylowego z wodą towarzyszy zjawisko kontrakcji
- Gliceryna to żółta ciecz o ostrym, piekącym smaku
Zadanie dla chętnych prześlę na email tych uczniów, którzy napiszą, że chcą podjąć się zrobienia takich zadań. Szczególnie zachęcam osoby, które chciałyby się wykazać wiedzą ponadprogramową i ich wykonanie, przedstawienie własnego toku rozumowania może zaowocować oceną celującą.
24.04.2020r. Temat: Właściwości i otrzymywanie tłuszczów.
Zapoznaj się z wiadomościami z podręcznika (str. 190 – 195). Zapisz pod tematem zapamiętaj ze str. 195 oraz zapisz po 5 produktów spożywczych, które zawierają tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce.
Zachęcam do zajrzenia na strony
https://pl.khanacademy.org/science/biology/macromolecules/lipids/a/lipids
https://epodreczniki.pl/a/tluszcze—budowa-i-wlasciwosci/DWXWkOyOC
W celu potwierdzenia realizacji lekcji wyślij proszę na email, tyko odpowiedzi do zadań sprawdzających, w postaci np.1-a , bez zdjęć i załączników. Jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości to również napisz. Jeśli chcesz otrzymać zadania dla chętnych to również proszę o kontakt.